Το σύγχρονο παιδομάζωμα

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ!

 Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια νέα εθνική τραγωδία, πολύ μεγαλύτερη ίσως από την οικονομική λεηλασία που υφίσταται η χώρα μας και την ταπείνωσή της σε κάθε επίπεδο της διεθνούς σκηνής, ανεξάρτητα αν οι εκάστοτε κυβερνώντες επιχειρούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το κλίμα του επαναπατρισμού ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό στη χώρα μας έχει εντελώς αναστραφεί! Εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα, κυρίως απόφοιτοι ΑΕΙ με σπουδές και όνειρα για το μέλλον, επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς, απογοητευμένα από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για σχεδόν μια δεκαετία και κυρίως από την έλλειψη προοπτικής! Βέβαια στους νέους αυτούς ανθρώπους, η πατρίδα μας και οι οικογένειές τους έχουν επενδύσει έστω και με μεγάλη δυσκολία αρκετές χιλιάδες ευρώ, ώστε να φτάσουν στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εκχωρήσει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων, που αντιπροσωπεύουν την εκπαίδευση επί σχεδόν είκοσι χρόνια τόσων νέων ελλήνων πολιτών. Και όμως αυτό το «αίμα της καρδιάς μας» το χαρίζουμε με περισσή αδιαφορία στις έτσι κι αλλιώς εύρωστες οικονομίες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Δυστυχώς, η απαξίωση της παιδείας και της ερευνητικής προσπάθειας, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελείται έναντι του ελληνισμού. Σήμερα εκτιμάται ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έχουν ψάξει να βρουν επαγγελματική διέξοδο στις εύπορες οικονομίες της Β. Ευρώπης, οι οποίες βέβαια καλοδέχονται μορφωμένους έλληνες επιστήμονες αλλά και γενικότερα νέους εργαζόμενους στα γρανάζια της παραγωγικής τους μηχανής. Ένα νέο παιδομάζωμα συντελείται σήμερα! Το ευρωπαϊκό παραμύθι του «Μαγικού Αυλού» γίνεται πραγματικότητα στις αρχές της νέας χιλιετίας. Οι «Αθηναίοι» για μια ακόμα φορά θυσιάζουν τους καλύτερους νέους και νέες τους στο βωμό ενός σύγχρονου «Μινώταυρου»! Τι θα μπορούσε άραγε  να πει ο ακαδημαϊκός δάσκαλος στα παιδιά του, που με αγωνία στο πρόσωπο τον ρωτούν «δάσκαλε τι θα κάνουμε μόλις πάρουμε το πτυχίο ή το δίπλωμα;». Πόσες φορές έχω βρεθεί, σχεδόν ανήμπορος, να βρω μια στοιχειώδη απάντηση, όταν απόφοιτοι ή και φοιτητές στο πτυχίο τους απεγνωσμένα με ρωτούν αν έχω κάποια ιδέα, κάποια γνωριμία που θα τους δώσει μια ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση; Τι μπορώ να πω στα παιδιά;

Κύριοι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, ΟΛΟΙ σας συντελείτε επί χρόνια στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων εκατό ετών, ανάλογη της προδοσίας της Κύπρου και του αφανισμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Πόλης. Η παιδεία, όπως και η έρευνα είναι εθνικές επενδύσεις! Τα αποτελέσματα των επιλογών μας σε αυτούς τους τομείς εμφανίζονται σε βάθος δεκαετίας ή δεκαετιών. Συνεπώς, η περικοπή χρηματοδοτήσεων είναι σχετικά ανέξοδη επιλογή για αυτόν που την αποφασίζει, καθώς το κόστος θα πληρωθεί από τις επόμενες γενιές, ενώ το λογιστικό «όφελος;» στα ταμεία του κράτους είναι άμεσο. Παράλληλα, η απουσία επενδύσεων και η αποθάρρυνση των επιχειρηματικών σχεδίων σε ένα ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον στερεί την προοπτική για νέες θέσεις εργασίας, ενώ η διαρκώς ισχυροποιούμενη γραφειοκρατία πνίγει κάθε προσπάθεια για επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων.

Με τον τρόπο αυτό όμως δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Σε λίγο όλο το δυναμικό της φυλής μας θα «δουλεύει» σε κάθε είδους «φάμπρικες» της Β. Ευρώπης, ενώ η χώρα μας θα μεταβληθεί σταδιακά σε τουριστικό θέρετρο των παραθεριστών της Ευρώπης, όπου κακοπληρωμένοι έλληνες θα υπηρετούν τα αδιέξοδα κουρασμένων ευρωπαίων.

Σταματήστε τώρα την αιμορραγία του εθνικού μας κεφαλαίου. Επενδύστε στην παιδεία, στην έρευνα, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη! Δώστε προοπτική στα παιδιά μας! Σταματήστε επιτέλους τον ανάλγητο κεφαλικό φόρο στον Μινώταυρο που με τόση ευκολία παραχωρείτε!

Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης

Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος
Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *