Συνεργασία για την Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη της νήσου Πάτμου

Υπογράφηκε Συνεργασία Μεταξύ του Δήμου Πάτμου και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής για την Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη της νήσου Πάτμου

Υπογράφτηκε την 13η Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Νήσου Πάτμου από το Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Στόικο και το Διευθυντή του ΚΤΕ Δρ Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, καθηγητή του ΠΑ.Δ.Α., η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πάτμου και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Πειραιά και Νήσων. Η συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του ΚΤΕ αναφέρεται στην εκπόνηση από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με συντονισμό του ΚΤΕ Πειραιά & Νήσων, καινοτόμου Ερευνητικού Προγράμματος με θέμα την Ενεργειακή Αξιολόγηση των Εγκαταστάσεων του Δήμου Πάτμου και τη Σύνθεση Προτάσεων Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης του Νησιού.
Ειδικότερα, η συνεργασία εντάσσεται στη στρατηγική και τους σκοπούς λειτουργίας του ΚΤΕ με στόχο την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου γενικότερα αλλά και την απόφαση της Δημοτικής αρχής της νήσου Πάτμου σχετικά με την καλύτερη δυνατή συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα για την υπόδειξη σύγχρονων καινοτόμων λύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας μας. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε αναφέρεται στη συνεργασία του Δήμου και του ΚΤΕ για τον προσδιορισμό (μετά από συστηματική ερευνητική προσπάθεια) και την αξιοποίηση λύσεων καθαρής ενέργειας για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του Δήμου Πάτμου, με έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού. Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υποστήριξη της υλοποίησης καινοτόμων προτάσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και των άλλων έργων που διαχειρίζεται και επιβλέπει ο Δήμος, όπως π.χ. των αντλιοστασίων, των μονάδων αφαλάτωσης, της μονάδας βιολογικού καθαρισμού κ.λπ. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα θα απασχοληθούν και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΑ.Δ.Α. σε μια προσπάθεια περιορισμού του «brain drain» που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η εν λόγω συνεργασία αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση καθαρής ενέργειας, την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων και του περιβάλλοντος γενικότερα, την εξοικονόμηση πόρων του Δήμου και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της νήσου Πάτμου.

Η Ερευνητική Ομάδα του ΚΤΕ Πειραιά & Νήσων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της από αντίστοιχα έργα (π.χ. TILOS-Horizon 2020) θα συντελέσει με τις προτεινόμενες δράσεις και την υποστήριξη της υλοποίησής τους ώστε η Πάτμος να αποτελέσει παράδειγμα – πρότυπο «Καθαρής Πράσινης και Βιώσιμης Ανάπτυξης» προς όφελος των δημοτών, των επισκεπτών και της εθνικής οικονομίας καθώς και πρότυπο παράδειγμα για άλλες περιοχές της χώρας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και ΑΕΙ με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από το Εργαστήριο ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ
Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης

1 2

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *