ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ

6 Φεβρουαρίου 2019

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), αποτελούμενη από τους ερευνητές-Μηχανολόγους Μηχανικούς κ.κ. Χριστόπουλο Κων/νο και Γεώργιο Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α., ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί, και συγκεκριμένα στο ακριτικό νησί της Τήλου. Ο αυτόνομος φωτοβολταϊκός (Φ/Β) σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκατασταθεί στην οροφή δημοτικού κτιρίου του δήμου Τήλου (εικόνα 1). Ακολούθως εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια και το αντίστοιχο σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων χορηγία της εταιρείας “Schneider” (εικόνα 2). Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού (net metering) η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού αναμένεται να καλύψει αφενός τις ενεργειακές ανάγκες δύο ηλεκτρικών οχημάτων (εικόνα 2) αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού αλλά και των ενεργειακών καταναλώσεων του συγκεκριμένου δημοτικού κτηρίου.

Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση αποτελεί την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας της δημάρχου Τήλου κας Μαρίας Καμμά και του Δ/ντή του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, είχε δε την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Διοικούσας του ΠΑ.Δ.Α. καθηγητή κ. Κων/νου Μουτζούρη και χρηματοδοτείται από την επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΑ.Δ.Α., ως προσφορά του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS – Horizon 2020 στην ακριτική μας Τήλο.

Περισσότερες φωτογραφίες στο ακόλουθο link: https://www.flickr.com/photos/softenergyapplicationslab/albums/72157690655441163

Εκ του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, ΠΑ.Δ.Α.
Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *